Thursday, September 6, 2007

haute organic




Little Owl-maten som Emil skriver om här nedan brukar ibland kallas "haute organic". Adam Platt på New York Magazine har döpt hela vågen till "haute barnyard", alltså krogar som känns som en stallgård fast haute, dvs fancy och utan doft av djuravföring.
Det är verkligen en våg. Varje vecka verkar det öppna någon ny krog vars grej är att all mat är "fresh produce from the owner's farm in Vermont". Oftast har de jobbat på Blue Hill eller Savoy, två av New Yorks haute organic-original, och även två fantastiskt bra krogar.
I Brooklyn äter vi gärna h.o. på exempelvis Applewood och Flatbush Farm. Park Slope är något av New Yorks organic-centrum.

Men vill man verkligen gå tillbaka till vintage haute organic så bör man snacka med Prince Charles, den konsekvent underskattade och missförstådde gastronomen.
Redan på 1980-talet brukade Charles knata runt i sin trädgård och påta bland bönorna, pratandes om vikten av "local produce", 20 år före sin tid.

Detta kan ni briljera med när ni äter nyfångad hälleflundra med nyplockad timjan på Savoys övervåning.


SAVOY
70 Prince st
212.2198570

No comments: