Monday, March 12, 2007

Nu börjar vi



Hamachi med pepparrotsås



Brysselkål!

Okej, jag tror att vi har ätit på ett av de roligaste ställen man kan äta på i New York just nu.
Vi hade hört en del hype om Momofuku Ssäm, som alltså är Momofuku-imperiets nya ställe i East Village.
Beväpnade med tips från fantastiska matbloggen Chowhound, där New Yorks mest initerade gastronomer samlas för att debattera stadens krogutbud, stack vi dit och provade oss genom menyn.
Det är ganska mycket grejer man inte hört talas om, men inte på ett jobbigt sätt, utan mer så att man bara blir nyfiken. Personalen är tillräckligt unga för att tycka att det är soft att skämta om hur gethuvud smakar, men inte sådär störigt hipp-unga och oseriösa.
- Hur smakar sjöborre? frågar jag serivtrisen.
- Den är lite funky, du vet, som George Clinton, säger hon.

Sjöborren serveras med vispad tofu, små skivor knipplök och tarobär och den visar sig smaka väldigt mycket hav.
Restaurangnamnet kommer från den koreanska mattraditionen ssäm, som helt enkelt går ut på att man rullar in saker i något. Momofukus egen ssäm är som en wrap eller burrito. Husets specialitet är en tunn mjölpannkaka ihoprullad och fylld av rivet fläskkött, shiitakesvamp och kimchisås. Det var kanske en av de tio godaste saker jag ätit.
Allt vi käkade var löjligt bra. Ostronen kom med en subtil kimchikonsommé, brysselkålen var stekt och krispig med mynta och chilifrukter och förrätten hamachi, en fisk som serveras som sashimi, serveras med pepparrotssås, kryddad med en torkad, obskyr alg som hade en överkursig saltsmak.
Det finns en kort vinlista och lite sake men vi frågade servitrisen vad vi borde dricka och hon rekommanderade Hitachino, "en japansk veteöl, smaksatt med koriander". Den var förstås också helt grym.

Momofuku Ssäm Bar
207 2nd Avenue (vid East 13th st). Tel. 212-254 3300.

No comments: