Wednesday, March 7, 2007

Vinter drycker del 1



Kvitten (Cydonia oblonga) är ett lövfällande träd med stora vita eller rosa blommor som tillhör familjen rosväxter. Ett kvitten träd kan bli upp till 7 meter hög och blommar i regel runt maj månad. Kvitten finns vilt och odlat i centralEuropa, delar av Asien och USA. Om man letar kvitten i Sverige så kan det hittas odladt i Skåne. Ett problem med att odla kvitten i Sverige är dock att den inte klarar av våra fuktiga somrar.

Frukten på ett kvittenträd är först grön och luden, sedan gul, slät och ytterst väldoftande. En kvitten frukt liknar ett äpple, päron eller möjligtvis citron. Men frukten har ett träigt knappt ätbart fruktkött. Men kvitten kan med fördel användas till marmelad eller sylt. Dock har jag ett annat aningen tidsödande men ack så härligt ändamål för denna väldoftande frukt.

Eau de Coing
Kvittenvatten

Riv några oskalade kvittenfrukter som är gula, mogna och väldoftande. Låt dem stå i en skål 3 dagar och tillsätt sedan lika mycket konjak som det finns saft och 225g socker för varje liter saft. Observera att man först mäter upp fruktsaften och sedan beräknar konjaks- och sockermängd samtidigt, annars blir proportionerna fel.
Förvaras mörkt i ett år innan det dricks.

No comments: