Friday, March 2, 2007

Ormsoppan

Ok det är lite jobbigt, Stockholm känns inte alls lika kul i matväg som NYC, jag vet inte ens var man kan äta strimmlad manet här.
Så film och böcker istället för resturanger. Wong kar wai och Christopher Doyle har i de flesta av de filmer som de gjort tillsammans haft ett otroligt passionerat förhållande till mat. Scenen där Tony Leung sörplar i sig det alla sista ur skålen med ormsoppa i 2046 är inget annat än en hyllning till soppan(ormsoppa är för övrigt en klassisk fertilitetshöjande rätt).

Att hitta denna passion i en litterär form är också väldigt trevligt. Qiu Xialong debuterade med ”En svart hjältinnas död” 2003, en strålande debut om olika livsöden i Shanghais hektiska tvekamp mellan historia och framtid. Uppföljaren kom på svenska 2006 och heter ”när rött blir svart”. Tyvärr lite av en besvikelse, men Qiu har en enkel och behaglig stil som alla främst uttrycker sig i hans charmerande beskrivningar av det kulinariska livet i Shanghai. Allt från en riskaka i gränden till upplevelsen av att äta biff i en restaurerad kolonial miljö.

Den Uppföljande boken bjuder på friterade lökkakor, risbullar och stekt mjölk (har fortfarande inte hittat något recept på stekt mjölk, dock på stekt mjöl som är klassisk fattigmansmat i Kina) Men det var genom debuten som jag blev peppad på att laga egna dumplings. Att göra degen själv är helt ok, dock kan detta ta lite onödigt mycket tid i förhållande till mängden mat det resulterar i. Därför kan jag helt klart rekommendera att köpa den färdig deg som finns i din närmaste asiatiska livs och bara göra fyllningen själv. Degen ligger oftast i frysen och kommer förpackade i små fyrkantiga paket och ser ut som färdigskivad ost.
Den vanligaste fyllningen är i många fall bara fläskfärs och kål samt lite kryddor som sesamolja, soja och chili. Men eftersom dumplingdegen är relativt smaklös i sig så är ju fyllningen bara en fråga om smak. Jag hittade ett recept på knyten fyllda med dadlar, ska göra dessa till nästa dimsum middag tror jag, kan funka sjukt bra med typ rårörda lingon.

Om man nu inte vill laga sina egna dumpling (vilket alltid är att rekommendera i smak väg) så är det bästa alternativet att göra sina inköp på JFK livs. De har stora påsar med goda dumplings till resonliga priser och sen har de också ”kalpis soda” i kylskåpet vid kassan.


JFK Shop
Japan food & kitchen
Swedenborgsgatan 28
Stockholm

No comments: