Friday, March 9, 2007

Vinter Drycker del 2


Barley water kan vara en av de allra bästa vinterdryckerna som går att uppbringa. Varm så är den en syrlig kusin till att dricka te och kall typ som läsk utan kolsyra fast full av c-vitaminer, nyttig och syrlig.
Jag har alltid lagat Barley Water hemma, man kokar lite korngryn, pressar några citroner osv. Den är en väldigt rogivande dryck som hjälper att bota nedstämdhet. Jag har nästan alltid druckit Barley Water varmt på vinterhalvåretdet. Den är soft som utflykt dryck i termos. Men det är kall som drycken har haft sitt största genomslag. I England säljs den av Robinson’s och finns enligt min brittiske vän Mr Bundock även i apelsin och rabarber utförande. Barley Water serveras fortfarande som den officiella drycken för spelarna under Wimbledon. Känns som det skulle kunna bli sommarens hippaste dryck att sippa på, kanske toppad med lite vällagrad rom.

Barley Water

Tvätta Citronerna(använd KRAV citroner) noggrant och skala bara av det allra yttersta gula av skalen med en bra potatisskalare. Spara citronerna.
Koka upp 3 liter vatten. Lägg det gula skalraspet i en bunke och slå över 2 1/2 liter av det kokande vattnet. Rör ner sockret. Låt kallna. Sila bort skalraspet när det svalnat.
Koka korngrynen i resten av vattnet. De ska kokas i minst 30, gärna 45 minuter. Låt det hela svalna, sila sedan och blanda spadet med det smaksatta vattnet. Pressa till sist citronerna, häll ner saften och rör om.

Till 3 liter:
3 st citroner
3 liter vatten
1 dl socker
3 msk korngryn

No comments: